söndag 2 maj 2010

South Park och Profeten

Imorgon måndag sänds en intervju med mig i P1 Kulturnytt om South Park. I det tvåhundrade avsnittet av SP dök profeten Mohammed upp iklädd en björndräkt (senare visade det sig vara jultomten i dräkten) vilket ledde till att den radikala islamska, New York-baserade gruppen Revolution Muslim, skrev ett slags dödshot mot South Parks skapare på sin hemsida.

Dödshotet ledde givetvis till omedelbar extra julafton för alla som tycker att det pågår ett kulturkrig mellan västvärlden och islam. Jag såg ett inslag med Anderson Cooper, en konservativ pratgubbe på CNN, som höll på att gå upp i limningen över hotet, samtidigt som han så uppenbart tyckte att South Park var ett motbjudande och anstötligt tv-program.

South Parks humor har alltid sparkat med full kraft mot alla tillgängliga skrev, och ingen liten fanatisk grupp kommer ändra på det. Yttrandefriheten hotas inte av radikala grupper, utom kanske högerextrema grupper och motorcykelgäng. De som tjänar på den här typen av kvasi-nyheter är, religiösa extremister (högerkristna och muslimska fundamentalister)  och krigstörstande liberaler.

De stora förlorarna är exempelvis europeiska muslimer som ser islamofoba lagar poppa upp i land efter land, och som känner hetsen och hoten ligga mer eller mindre uttalat i luften hela tiden. I förlängningen är alla som inte älskar religionskrig förlorare... Och serietecknare och folk som gör animerad film har inte ett vitten att vinna på att dras i förberedelserna till såna krig.

Vill ni höra mer, och kanske hur jag på slutet eldar upp mig själv i någon slags politisk affekt, kan lyssna på Kulturnytt i P1 imorgon bitti.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida