måndag 13 juli 2009

Bolivia-skandalen del 1



Skandalen kring serieantologin Tilt och min serie Narkotisk Nation rullar vidare. För er som inte hängt med i såpan från första stund kommer här en sammanfattning:

Den välmenande organisationen Alma Europa arbetar med att informera skolungdomar om alkohol och narkotika. Av den välgörande myndigheten Socialstyrelsen får de 700 000 för att göra en ungdomligt fräsig serieantologi, i samarbete med de busiga serierävarna på Galago.

  Det snygga omslaget av Loka

Den knepige serietecknaren Fabian Göranson är en av de medverkande. Han ombeds beskriva narkotikumets inverkan på ekonomin i tredje världen. Resultatet blir en sju sidor lång serie: "Narkotisk Nation". Serien har formen av ett skandalreportage, där två programledare ger en grotesk och paradoxal bild av kokainindustrin i Bolivia, samtidigt som två små råttor ger motstridiga kommentarer.


  (serien kommer snart läggas upp i sin helhet på bloggen)

... Men nu tornar ovädret upp sig vid horisonten. Den bolivianska ambassadörskan läser serien och blir ursinnig. Hon uppfattar serien som ett angrepp på Bolivia, förmodligen initierat av motståndare till hans excellens president Evo Morales socialistiska reformer.

Den flitiga ambassadörskan låter, hör och häpna, två oberoende översättare översätta serien till spanska, varpå den skickas, hör och häpna, till hans excellens president Evo Morales som, hör och häpna, läser serien och blir ursinnig.

  - Le voy a matar este suecito pues!!!

Därmed är snöbollen satt i rullning. Nästa steg för den flitiga ambassadörskan var att (dagligen) ringa de förtjusande damerna på Alma Europa och kräva att de och den knepige Fabian Göranson skulle komma till den bolivianska ambassaden för att ta emot deras klagomål, och eventuellt någon annan överraskning.
De förtjusande damerna på Alma Europa rådfrågade det stolta Utrikesdepartementet, som avrådde dem från att besöka den ambassaden, eftersom det räknas som boliviansk jurisdiktion, och i praktiken "ligger i Bolivia".


  Besök ett litet hörn av Bolivia på Södra Kungsvägen 60, i Stockholm.

De förtjusande damerna på Alma Europa föreslog istället ett möte på den neutrala skulpturparken Millesgården, nära ambassaden, vilket avböjdes.

Men detta var bara början. Sitt kvar framför datorn tills imorgon, när fortsättningen följer...

Etiketter:

5 kommentarer:

Blogger MK sa...

Det verkar inte direkt som om de har särskilt mycket att göra på Bolivianska ambassaden.
Kul att veta att Evo läser serier i alla fall.
Undrar vad överraskningen hade varit? Kanske ni till slut hade blivit goda vänner och delat på en "lina".
Kram Fabian! Sitter nu vid ditt bord och ritar.

Marcus

13 juli 2009 kl. 04:28  
Blogger Loka Kanarp sa...

Fabians blogg återuppstår, och därtill med ett rafflande reportage?! Nu har jag sett ALLT!

13 juli 2009 kl. 04:34  
Blogger MK sa...

mäh vad var det för fel på min kommänt?

13 juli 2009 kl. 09:44  
Blogger MK sa...

ok det blev nåt fel. nu orkar jag inte skriva om den förra. väntar iaf med spänning på nästa inlägg!
kram m

13 juli 2009 kl. 09:45  
Blogger Fabian Göranson sa...

nu fixade jag din kommentar marcus, den försvann medan jag höll på att skruva på inställningarna. Välkomna till min anspråkslösa blogg dock, Loka the life och Mack the knife!

13 juli 2009 kl. 10:37  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida